S výměnou peněz na dovolenou nemusíte spěchat

S výměnou peněz na dovolenou nemusíte spěchat

Přidáno 23.05.2018

Ačkoli jsme se přehoupli teprve do druhé poloviny jara, léto o sobě dává hlasitě vědět. S ním se blíží i období vrcholné letní sezóny, během níž vyrazí spousta Čechů za hranice republiky. Stále neodbytněji se nám tedy připomíná otázka, kdy je výhodnější vyměnit si peníze. Je lepší neváhat, nebo raději vyčkat? A co platby kartou?

Blíží se letní sezóna a v plném proudu už jsou první předsezónní  dovolené do některých atraktivních destinací, kde bývá v prázdninových měsících příliš horko nebo přelidněno.

I v případě, že máte vše zaplaceno předem, budete zvažovat výměnu hotovosti. Vedle zásadní otázky, kolik peněz si vlastně směnit, se nabízí ještě další volba. Vyplatí se převést peníze na cizí měnu nyní, nebo je lepší počkat? A jak se to vlastně má s výhodností platebních karet?

 

Posilující koruna přeje výhodnějším směnám

Loňský rok se pro českou korunu nesl ve znamení posilování. Vůči euru šlo o růst o pět, a na počátku roku 2018 dokonce až o šest procent. I letos se očekává podobný trend, ale do hry mohou vstoupit i nepříznivé faktory.

Někteří analytici očekávají, že by koruna vůči euru mohla posílit ještě více. Na začátku léta by se tedy podle optimistů mohla dostat až pod 25 eur. V zemích, které používají jednotnou evropskou měnu, se nám tedy možná bude utrácet s o něco lehčím srdcem.

Ti, kdo se na dovolenou chystají v první části léta, tak mohou při pozdější výměně nějakou tu stokorunu ušetřit. Pokud si čeští turisté budou měnit peníze spíše na doplňkovou útratu, rozdíl pocítí spíše minimální.

Podle některých prognóz pak na sklonku léta může koruna posílit až na 24,70 Kč za 1 euro. To může znamenat další úsporu pro ty, kdo si zahraniční dovolenou plánují až na září.

 

Názory odborníků se různí

Z odborné veřejnosti se však ozývají také  hlasy, že v případě, že současný americký prezident vyvolá ekonomickou nestabilitu trhu, bude koruna stagnovat, nebo dokonce mírně klesat.

Ať už zásahy z Bílého domu nakonec dopadnou jakkoli, koruna momentálně výše zmíněné příznivé odhady spíše nenaplňuje. Jeden tábor analytiků je proto opatrnější a hovoří spíše o mírném posilování, které směny ve větší míře neovlivní.

Ačkoli odborníci nejsou v prognózách zajedno, pravdou zůstává, že ve výsledné matematice jsou odchylky nepatrné. I při výměně většího objemu peněz zde hovoříme o rozdílech v jednotkách, maximálně v desítkách eur.

Přihlédneme-li k výměně za jinou silnou měnu, dolar, ani tady se názory expertů příliš neshodují. Někteří radí s výměnou pro výhodnější kurz ještě chvíli počkat, jiní se obávají některých hospodářsko-politických ukazatelů a přiklánějí se spíše k časnější směně.

Ať už nakonec dáte na pohled kterékoli ze stran, opět platí, že jde spíše o hru v nízkých desetinných číslech a rozhodně se nebude jednat o úsporu či ztrátu částek, které by výrazně ovlivnily vaši pohodu na samotné dovolené.

 

Hotovost nebo platební karta?

Při rozhodování o poměru využití hotovosti a bezhotovostních plateb pomocí platebních karet je třeba vzít v úvahu tolik faktorů, že je obtížné dojít k jednoznačnému závěru. Nejenže záleží na destinaci, ale také na samotném způsobu utrácení.

V destinacích, kde se budete pohybovat delší dobu mimo civilizaci, byste si bezvýhradným spoléháním na platební karty mohli zadělat na pořádný problém. V případě rušných letovisek zase roste počet možností bezhotovostní platby.

Platby kartou jsou rozhodně výhodné, protože karty bývají pojištěné proti krádeži a banka si za platby většinou nic neúčtuje. Lze tedy ušetřit za poplatek směnárně. Dejte si pozor, aby si však poplatek nenaúčtoval obchodník. Ačkoli by vás na takovou skutečnost měl předem upozornit, opatrnosti není nikdy nazbyt.

Pozor si dejte na výběr z bankomatů. Poplatky za takovou transakci se u jednotlivých bankovních ústavů liší. Některé banky si účtují téměř sto korun, jiné o něco méně, ale zase si přičtou procenta z vybírané částky. Jsou také banky, které jsou v tomto ohledu ke svým klientům vstřícné a poplatky jsou buď nízké, nebo v případě některých produktů dokonce zcela odpadají.