Letošní Vánoce budou skromnější. Možná

Letošní Vánoce budou skromnější. Možná

Přidáno 04.11.2020

Současné průzkumy ukazují, že velká část z nás se už teď rozhodla na vánočních dárcích víc šetřit. Letošní ekonomicky a společensky náročný rok zahýbal s našimi prioritami a také představami o tom, jak má vypadat materiální zabezpečení.

Mnoho z nás ještě na jaře svoji finanční situaci vnímalo jako dobrou. V průzkumech to byla téměř polovina dotázaných, konkrétně 48 procent. V září už to bylo jen 21 procent. Svoji situaci jako špatnou naopak zhodnotilo v březnu jen 12 procent dotázaných, v září až o 22 procent dotázaných víc. Tedy 34 procent.

A víc než 40 procent Čechů předpokládá, že letos budou na Vánoce kupovat méně dárků než loni. Někteří z oslovených dokonce zvažují, že nebudou kupovat vůbec žádné.

Všechny tyto průzkumy ale mají jednoho společného jmenovatele. Uskutečnily se ještě před zavedením vládních nařízení a uzavřením škol a obchodů. Takže je vysoce pravděpodobné, že počty těch, kteří jsou nebo budou v horší ekonomické situaci, se ještě budou bohužel  zvyšovat.

Stejné nebo dokonce vyšší tržby?

Někteří prodejci i tak očekávají podobné tržby jako loni nebo dokonce i větší. A to i přesto, že loňské Vánoce byly pro velké internetové prodejce většinou ve znamení rekordních zisků a bude těžké je překonat.

Co se teď ale jednoznačně dá říct, je to, že vánoční nákupy budou letos určitě ovlivněné horší ekonomickou situací nakupujících a zvyšujícím se trendem online nákupů. Stejně jako na jaře se nakupující zase mnohem víc přesouvají při svých nákupech na internet. Pro internetové prodejce je trend online nákupů samozřejmě dobrou zprávou a někteří díky tomu dosáhnou vyšších tržeb. 

Pro běžné obchodníky a kamenné obchody tohle dobrá zpráva ale rozhodně není a jejich tržby a asi i vánoční svátky budou pravděpodobně skromnější než loni.

Ať jsme kupující nebo obchodníci, nezapomeňme na dva nejdůležitější body vánočních svátků

První je, že největším darem těchto svátků bývá čas strávený s našimi blízkými. Ideálně v klidu, pohodě a ve zdraví. A druhý je o tom, že není nutné si brát kvůli dárkům úvěr a zadlužit se. Lepší je se uskromnit a darovat dárků míň nebo v menší hodnotě. Finanční rozvaha je v tomto čase víc než kdy jindy nesmírně důležitá.