Zima, sníh, hory… jak se správně pojistit nejen na lyže a do ciziny

Zima, sníh, hory… jak se správně pojistit nejen na lyže a do ciziny

Přidáno 25.01.2023

Vypadá to, že bude zase konečně zima. Milovníci zimních sportů jásají. Jenže ne vždy se obejdou zimní radovánky bez pádů a zranění. Na ledu, sněhu, sjezdovce nebo v bílých stopách. Ne vždy za svůj pád můžete vy sami. A někdy bohužel naopak můžete vy někoho srazit nebo zranit.

Proto se vyplatí myslet na správné pojištění, v případě pojistné události vám ušetří spoustu starostí a ještě více peněz. Na pojištění pamatujte nejen při cestách do zahraničí a sportování například v Alpách, ale i u nás.

Samozřejmostí by mělo být pojištění úrazu a také pojištění odpovědnosti. Do zahraničí byste měli přidat ještě pojištění léčebných výloh – podle toho, jaké sportovní aktivity hodláte provozovat. A také, v jaké nadmořské výšce.

Připojistěte si vysokohorské sporty

Na to, v jaké nadmořské výšce se při sportování pohybujete, si dávejte pozor nejen v zimní sezóně. Pro vysokohorské sporty, jako je například turistika nad 3500 metrů nad mořem, je nutné sjednat pojištění rizikových sportů, v ceně je mj. pátrání a výjezd horské služby. Takové pojištění přitom může vyjít třeba jen na 200 korun na den.

To je krásná cena oproti tomu, kdybyste měli sami hradit náklady na zásah horské služby a případný transport vrtulníkem. Ten se v Evropě pohybuje mezi 50 až 200 tisíci korunami. Celkové náklady na vaši záchranu nebo převoz se pak mohou vyšplhat až ke stovkám tisíc.

Jak je to s limity léčebných výloh?

Pojištění léčebných výloh je součástí každého cestovního pojištění, ale vždy záleží na výši limitu. Určitě by však měl být nastaven alespoň na pět milionů korun. Ceny za ošetření a lékařskou pomoc se totiž v alpských zemích pohybují troj­‑ až pětinásobně výš než u nás.

Zranění se bohužel stávají nejen na sjezdovkách nebo běžkách, ale stačí kousek namrzlého chodníku a zlomenina ruky může být na světě. A stát se vám to může i v cizině.

Pojištění odpovědnosti za újmu

Ať už lyžujete nebo jinak sportujete na horách v zahraničí, nebo v Česku, mělo by být součástí vašeho pojištění i pojištění odpovědnosti za újmu. Pokud totiž způsobíte někomu škodu na zdraví s trvalými následky, mohla by pro vás částka za odškodnění znamenat celoživotní finanční závazek.

I proto se vyplatí dostatečně vysoké nastavení limitu pojistného krytí. Ten by měl dosahovat alespoň 15 milionů korun.

Sice si každý z nás přeje, aby záležitost, kdy na sjezdovce někoho zraní, nikdy nemusel řešit, ale fakta zůstávají. Prostě se to stává. A pokud taková situace opravdu nastane, měli byste vědět, co dělat. Samozřejmostí je poskytnutí pomoci a zavolání záchranné služby.

Také byste však měli kontaktovat asistenční službu pojišťovny, zajistit svědky a ideálně také pořídit fotografie. V cizině pak nepodepisujte žádný záznam o nehodě a další papíry, pokud si nejste jistí, že všemu v zápisu dostatečně rozumíte.